Sint modoveanca si nu-mi place sa am de a face cu moldovenii… e normal asta oare?

Nu stiu de ce aseara vorbeam cu o doamna moldoveanca si era ceva in tonul si intonatia cu care vorbea care ma irita… Si e vorba ca asa ton si intonatie am si eu, precis, atunci cind vorbesc si eu romaneste cu un concetatean de-al meu… Asa sintem de repeziti, ingrijorati din fasha, zapaciti si buimaciti, nu respiram de parca… Si sa vezi minunea: cind vorbesc cu un canadian se incetineste cu ochiul vorbirea-mi, insa cum numai incep sa ciripesc romaneste, inghit vocalele si silabele chiar de la sfirisitul cuvintelor, ne intrerupem reciproc, iar cind discutam, nu avem rabdare, Doamne fereste, sa-l ascultam pe cel ce ne vorbeste! Mai mai mai….

Pe linga nerabdare, avem o tendinta continua sa-i invatsam pe cei ce ne sint la moment interlocutori ce e viata si cum sa traim. Intruna credem ca cel ce ne asculta e numaidecit mai lenes, mai putin ambitios, mai lent sau mai putin inteligent decit noi. De parca by default ne stim mai superiori, mai inteligenti, mai cunoscatori, mai ambitiosi, mai si mai! Am niste cunoscuti buni, un cuplu, care ma viziteaza din cind in cind la o cina si la taifas. Si ea, sotia, o fetiscana destul de smechera si inteligenta, nu a fost o data la mine fara sa ma invetse cum sa fac sa fac bine! Trebuie e verbul ei preferat, mai ales spus interlocutorului. Si-mi tot ziceam ca intr-o zi imi va crapa rabdarea si-y voi zice s-o lase mai moale. Duminica trecuta, a inceput o conversatie care tine de domeniul meu- cum sa inveti o limba- engleza sau franceza- aici la Montreal. Cred ca a fost prima data cind a trebuit sa taca si sa asculte timp de mai mult de o minuta.:) Si sa vezi cum se racesc relatiile daca arati ca si tu stii ceva. Mai mai mai…

Ne justificam intruna, credem ca trebuie sa explicam lumii intregi de ce facem acest sau un alt lucru. Am observat in discursurile unei doamne de mare respect si reputatie ca foarte des explica de ce asa e bine si nu altfel cind motivul e chiar evident.

Invidiem lumea… Credem ca cei ce au mai multe sint mai fericiti, si atit ne inselam! Ne place masina vecinului, casa lui, serviciul lui, si tot spunem ca “i-a mers Gicului tare ca are asa o sotie sau ca are o limba ascutita si nu e timid”, de parca viata nu ne-o construim noi insine, ci cuiva yi cade din car si altcuiva nu. Ma tineam de bine cu un cuplu din Moldova care intruna mi ziceau ” tie ti-e bine, tu vorbesti ambele limbi, iaca noi nu avem asa posibilitate, si sigur ca ne e mai greu…”. Carti sint? Scoli sint? Invatsa mama si o sa vorbesti si 5 limbi, nu doar 2!!

Finalmente, ma uimeste la maxim lipsa de abilitati de comunicare de care dam dovada. Ne place ceva, nu ne place ceva, nu ne ajunge tarie, minte, respect fata de vecinul, sau Domnul stie ce nu ne ajunge, dar nu putem si gata sa deschidem gura ca sa spunem ce ne place si de ce, ce nu ne place si ce ar trebui de facut ca sa ne placa. Fara emotii aprinse si judecata, cu zimbet, respect, si demnitate, dar sa spunem lumii, celor implicati in proiect, ce ne doare sau ce ne place. Impasivi la eforturile altora sintem si atit de departe de ideia de benevolat!!

Oooo, benevolatul e alta nevoie pe capul nostru! Pai ce am venit in Canada mare sa lucrez pe gratis?

Moldovenii… Aprigi la minie, ascutiti la limba, veseli la sarbatori, gospodari neintrecuti si fudui, femei frumoase si rele la limba, cinici, nerabdatori si zapaciti, incercam sa ne integram.

20110417-110541.jpg

Advertisements

3 thoughts on “Sint modoveanca si nu-mi place sa am de a face cu moldovenii… e normal asta oare?

  1. ”Sint modoveanca si nu-mi place sa am de a face cu moldovenii… e normal asta oare?”

    – Nu sunt foarte convinsa ca o fi fiind ”normal”. Dar nici anormal cu siguranta nu e, din momentul in care nu mai esti singura moldoveanca care traieste acest sentiment…

    • Salut Alina! Mersi de comentariu! Ironic, nu? Noi doua sintem cred ca unele din cele mai “integrate” moldovence din Montreal, si am demonstrat-o chiar noi, fraza de mai sus, ca nu ne place sa prietenim cu moldovenii. Tii minte?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s