Emancipare sau sclavie? Despre femei si nu numai…

Image

Niciodata nu m-am gindit ca voi spune asta, insa iata: mi-e frica sa ma intorc la servici, la viata sociala, la obligatii de tot felul, mai mici si mai mari, la alergare continua care incepe la 6 dimineatsa si nu se termina decit cu un dush ferbinte, atunci cind copilul doarme, vesela e curata, prinzul pe miine e pregatit pentru toate familia si hainele/scutecele stau aranjate pe miine.

Si nu sint eu una care gindeste asa. Atitea cunoscute am care-mi spun ca fara cafea nu incep ziua, ca atitea au de facut incit nu se pot opri: daca decid sa se odihneasca nitel intr-o seara, a doua zi vor avea de doua ori mai multe de facut, ca au impresia ca se invirt ca veverita in colivie, ca nu mai au puteri sa fie si performante la serviciu in rind cu barbatiii, si mamica care se joaca serile cu copilasul/ii, si sotie si amanta dulce, gingasa, glumeata si calda. Pai cum naiba se le reusesti pe toate?!

Fara sa vreau fac concluzia ca a combina viata de familie, mai ales cu copii, cu viata sociala si profesionala la inceputul secolului 21 e aproape imposibil. Probabil o sa spuneti: angajeaza o doamna sa vina sa-ti faca ordine, apoi poti sa gasesti o gradinita care e deschisa pina seara tirziu. Asa da, e posibil. Insa eu vorbesc de familia sanatoasa, in care copiii nu sint lasati 12 ore pe zi la gradinita cu straini, si in care mama cumpara pentru cina produse congelate care se incalzesc in cuptorul cu microunde (=despre pericolul caruia vom vorbi numaidecit cu o alta ocazie) si in care parintii petrec 80% din timpul lor in afara familiei si casei lor. Familia sanatoasa si puternica e cea care gateste mincare, curata casa, fac sport, merg la plimbari, la muzee, la zoo, la circ sau teatru, se joaca IMPREUNA. Doar in asa conditii mama si tata petrec timp impreuna si-si mentin cuplul sanatos si relatia cu incredere si respect, doar asa copii invata valori bune, esentiale de viata, valori pe care nici-o gradinita din lume nu le va putea dezvolta.

Si ma duce gindul la filmele care ne arata, cu ceva schimbari sigur dar totusi, viata femeii in secolul 19. Sa ne imaginam un exemplu: doamna Cojocaru. Ea locuieste cu sotul si cei 3 copii ai lor in casa parintilor ei. E o casa incapatore, unde generatiile co-locuiesc si beneficiaza enorm una de alta. Nepotii cu bunicii, parintii cu copii lor. Important: bunicii nu sint dusi in resedinte pentru batrini, asa cum e la moda in vest acum, in 2012; bunicii joaca un rol extrem de insemnat in educatia nepotilor. Pe linga faptul ca-si ajuta copii cu cele pe acasa, atit cit le sta in putere. Mai departe: doamna Cojocaru nu lucreaza intr-o companie care-i cere aceeasi peformanta ca sotului ei. Ea are grija de familia ei, si in aceasta propozitie intra urmatoarele: gateste mincare sanatoasa si proaspata pentru sot si copii; are grija de curatenia hainelor si a casei in general; chiar daca copii merg la gradinita, nu-i lasa decit pe 5-6 ore, dupa care vine cu ei acasa si se joaca, citesc, gatesc impreuna, discuta. Doamna Cojocaru are timp pentru ea: citeste, reflecteaza, obtine informatie (poate inconstient o cauta!) ca sa poata discuta cu copii si sotul ei pe orice tema. Pe scurt: ea creeaza spatiul dragostei acasa la ea, dragoste mare si luminoasa care-l intareste pe sot si care-i educa copiii si ei cresc sanatosi mintal, emotional, spiritual si fizic.

Indraznesc sa spun ca știu de ce s-a hotărât ca doamna Cojocaru trebuie sa lucreze in rind cu bărbatul ei: cind ea statea acasa, ea nu plătea impozite statutului. Copii pina la 6-7 ani erau educați de mama si tata, nu de stat. S-a găsit soluția: emanciparea femeii. In așa fel, dorind sa fie egala cu bărbatul, femeia de fapt a devenit Sclava, caci pe linga postul important care o preocupa zi si noapte (venitul barbatului a scazut considerabil ca consecință), ea trebuie sa fie mama care se ocupa cu adevărat de familia ei si soția care are timp pentru soțul ei. Mai adaugam aici si statistica care spune ca femeile profesionale cu posturi importante iau concedii de boala din cauza  “burn-out”-ului (starea de extenuare fizica si morala) de 2 ori mai mult decit barbatii.

Astept cu îngrijorare si speranța. Sper din tot sufletul ca voi găsi timp pentru toate si ca nu voi cunoaște niciodata ce înseamnă “burn-out”, boala civilizatiei noastre.

Va las cu bine,
Elena

Advertisements

2 thoughts on “Emancipare sau sclavie? Despre femei si nu numai…

  1. Draga Elena, am si eu exact aceleasi convingeri. Ca e o misiune aproape imposibila sa le faci pe toate si ca daca nu apuci sa le faci, culpabilizezi. Eu cred sincer ca daca ai un partener care ajuta egal cumva se poate (cei de aici, individualisti fiind, zic asa: o noapte tu cu copilul, o noapte eu, azi gatesc eu, maine gatesti tu si intr-un anume mod functioneaza) numai ca modelul est-european de familie din care facem noi parte nu promoveaza asemenea egalitate, femeia fiind cea responsabila de mancare, cresterea copilului, intretinerea casei etc. Pai daca la aceste sarcini, deja multe, mai adaugi si femeia-entrepreneur pe taramul canadian, ar trebui ca ziua sa aiba 72 de ore. Eu una propun lasarea deoparte a rolurilor din secolul trecut (chiar daca sunt roluri bine infipte in mintile si in sangele nostru) si incercarea unui model propriu societatii de aici si timpurilor de acum. Cat despre mine personal, inca ma lupt cu arhetipurile ….:) Mult succes !

  2. Mersi Maria Cristina! Sigur ca ai dreptate. Cel mai sanatos si rezonabil ar fi sa facem ce face lumea de aici, caci cu ei traim si de la ei copiii nostri vor invata multe. Insa: filosofia vietii in Ayurveda vorbeste de importanta rolurilor, feminin si masculin. Barbatul e cel care, pragmatic si cu gindire analitica, sub semnul Soarelui, are grija de familie, o protejeaza si o sustine financiar; femeia la rindul ei, sub semnul Lunii, reprezinta echipa de sustinere a sotului, creind acasa o atmosfera de dragoste si educatie, pentru copii si sot. Eu stiu ca suna demodat, insa de fapt, e noul care revine. Daca ne uitam in jurul nostru si observam familiile, acele femei sint mai fericite si linistite care lucreaza putin si stau acasa mai mult. Simti ca sint gata de o dezbatere? 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s